Til hovedinnhold

Panelovn

Ønsker du ikke gjøre store inngrep i boligen din, kan panelovner være rette oppvarming for deg. Våre elektrikere kan hjelpe med råd og montering.

Hvit panelovn fra Glamox montert på vegg. Foto.
 • Miljøvennlig og effektiv
 • Enkel å styre
 • Ingen store inngrep i boligen

Fordeler med panelovner

 • Lav investeringskostnad og installasjonskostnad

 • Fleksibel plassering og lett å flytte

 • Enkel å styre og nøyaktig regulering

 • Lavt strømforbruk

Derfor bør du velge panelovn

Nyere bygg med god isolasjon har lavt behov for tilført varme. Alternativer er dyrere å installere og man tjener ikke inn kostnaden. I forhold til radiator for vannbåren varme ser designpanelovner også penere ut.

Styring

Varmestyringssystem er enkelt å installere og kan ettermonteres som gjør at panelovner og gulvvarme kan styres fra samme app. Fjernstyring av panelovner på for eksempel hytte er enkelt.

Viktig å tenke på med panelovner

Krav og regler

Ulike krav og regler gjelder avhengig av hvilket rom du skal ha panelovn. Ikke alle panelovner er godkjent for bad og våtrom. Det handler blant annet om tetthet, også kalt IP-grad, og riktig plassering med avstand fra for eksempel dusj og badekar.

Alle panelovner må tilfredsstille kravene til Ecodesign. Det kan være vanskelig å sette seg inn i. Spør gjerne våre elektrikere om råd.

Forklaring av IP-grad

Beskyttelse mot inntrenging av vann og objekter defineres av en IP-grad som gjelder alle typer produkter for eksempel IP 20, IP 24, IP 44, eller IP 57. Det første tallet angir hvor tett det er mot støv og andre objekter og det bakerste tallet angir tetthet i forhold til vann.

Glen Dimplex hvit panelovn på hvit vegg med et sort piano til høyre. Foto
Glen Dimplex sine ovner er IP 24 som er vanlig for produkter som benyttes innendørs, inkludert også deler av våtrom (sone 2). (Foto: Glen Dimplex)

Termostat

Gode og moderne elektroniske termostater holder en jevn temperatur uansett forhold. Opplever du ustabil temperatur og ofte har behov for å justere temperaturen kan det være forårsaket av en gammel og dårlig termostat. Det kan være lurt å sjekke før du eventuelt kjøper en helt ny panelovn.

Plassering og antall

Generelt bør panelovner monteres 10 centimeter fra gulvet og 10 centimeter fra andre objekter. Ideell plassering av ovner er under vindu der det er mulig.

Størrelsen på panelovner og hvor mange du trenger i forhold til størrelsen på rom, avhenger av bygningen. Anbefalingene ligger på:

 • 50W kvadratmeter i nyere hus 

 • 70W kvadratmeter i 70-80-90-talls hus 

 • 100W kvadratmeter i eldre og dårlig isolert hus 

Det er alltid positivt å heller ha litt for mye effekt enn for lite, det fører ikke til økt strømforbruk.

Elektriker er best skikket til å installere panelovner der det er best egnet og også vurdere plassering i forhold til kurser, eventuelt legge opp ny kurs for å ikke overbelaste kursene.

Design

Panelovner kommer i mange ulike farger. Det finnes ulike størrelser og utseende.

Panelovn med pent design og riktig farger til veggen, og som passer rett inn i stuen. Foto.
Panelovner kan passer rett inn i rommet med samme farge som på veggen.

Kan man montere panelovn selv?

Dette kan du gjøre selv

Panelovner montert i stikkontakt krever ikke elektriker, men all fast montering til det elektriske anlegger skal gjøres av en elektriker. Vi anbefaler alltid å kontakte elektriker når du skal til med elektrisk arbeid.

Dette må elektrikeren gjøre

 • All fast montering til det elektriske anlegget 

 • Sjekke at kursen tåler belastningen, eventuelt legge opp ny kurs 

Garanti og reklamasjon er de samme uansett, men det er ofte lettere å forholde seg til elektrikere. Elektrikere kan også lettere avklare om det er feil på produkt, i installasjonen eller brukerfeil enn det butikkselgere kan.

Sort panelovn montert på veggen. Sorter detaljer passer godt til omgivelsene. Foto.
Denne smale sorte panelovnen passer godt inn på den lave veggen.

Hvor mye strøm bruker en panelovn?

Hvor mye strøm panelovner bruker varierer fra geografiske områder, temperatur og isolering.

Spar strøm med styringssystem

Det forventes omtrent 25 % reduserte kostnader til oppvarming ved optimalt bruk av nattsenking enten ved å bruke timer på ovnene eller et sentralt styringssystem.

Elektriker kan også gi gode råd om varmestyringssystem som ikke bare sparer strøm, men også lar deg styre gulvvarme sammen med panelovner, dele huset opp i soner og ikke minst fjernstyre hjem og hytte fra app. 

Panelovn eller gulvvarme?

Valgets kval. Det er mange grunner til å velge panelovn og mange grunner for å velge gulvvarme. Våre elektrikere hjelper med råd om beste oppvarmingsløsning for deg, men det er du som til slutt må ta valget.

Dette er noe du bør tenke over:

 • Har du plass til panelovn

 • Har du en ledig stikkontakt i nærheten

 • Hvor stort areal skal du varme opp

 • Trenger du eventuelt flere panelovner for å varme opp rommet

 • Hvor store inngrep ønsker du å gjøre i boligen din

 • Ditt økonomiske ståsted

Større og åpent rom krever mer varme. Her er det tre sorte panelovner fra Glamox. Foto.

Bestill montering eller befaring

Er du klar til å bestille montering av panelovn eller har du flere spørsmål om panelovn er riktig oppvarmingsløsning for deg? Våre elektrikere hjelper med råd og montering.

Finn elektriker nå